Communication on Progress 2013

Participant
Published
  • 01-Mar-2014
Time period
  • July 2012  –  March 2014
Format
  • Stand alone document – Basic COP Template
Differentiation Level
  • This COP qualifies for the Global Compact Active level
Self-assessment
  • Includes a CEO statement of continued support for the UN Global Compact and its ten principles
  • Description of actions or relevant policies related to Human Rights
  • Description of actions or relevant policies related to Labour
  • Description of actions or relevant policies related to Environment
  • Description of actions or relevant policies related to Anti-Corruption
  • Includes a measurement of outcomes
 
  • Statement of continued support by the Chief Executive Officer
  • Statement of the company's chief executive (CEO or equivalent) expressing continued support for the Global Compact and renewing the company's ongoing commitment to the initiative and its principles.

  • 2014-03-01

    To our stakeholders:

    I am pleased to confirm that Liseberg AB reaffirms its support of the Ten Principles of the United Nations Global Compact in the areas of Human Rights, Labour, Environment and Anti-Corruption.

    In this annual Communication on Progress, we describe our actions to continually improve the integration of the Global Compact and its principles into our business strategy, culture and daily operations. We also commit to share this information with our stakeholders using our primary channels of communication.

    Sincerely yours,

    Andreas Andersen
    
President and CEO Liseberg Group

Human Rights
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of human rights for the company (i.e. human rights risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on Human Rights.

  • Liseberg bedriver all sin verksamhet med respekt för den enskildes mänskliga rättigheter enligt de internationella konventioner som Sverige åtagit sig att följa. I Lisebergs affärsidé står bland annat: Liseberg är till för alla - inkluderande och tryggt.

    Liseberg har Jämställdhets- och mångfaldsdirektiv samt Handlingsplan för diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier. Liseberg har också antagit Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter på Liseberg för 2013 och 2014.

    Liseberg deltar, som en del av Göteborgs Stad i JÄMIX. JÄMIX är ett verktyg för att underlätta systematisk uppföljning av jämställdhetsarbetet.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement Human Rights policies, address Human Rights risks and respond to Human Rights violations.

  • Under perioden har Lisebergs jämställdhetsdirektiv och mångfaldsdirektiv reviderats och integrerats i ett och samma dokument och handlingsplanen för diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier har reviderats.

    Vikten av jämställhets- och mångfaldsperspektivet har tydliggjorts i uppdaterade riktlinjer för rekrytering och under perioden har sex kvinnor och en man internrekryterats till chefstjänster. Jämställdheten har ökat också bland de jourhavande parkcheferna och gruppen består idag av tre kvinnor och fyra män.

    Föräldralönen har utökats med en månad till maximalt sex månader och för att underlätta för chefer och medarbetare när en medarbetare ska gå på längre föräldraledighet har en checklista tagits fram kring vad som behöver gås igenom inför, under och efter en föräldraledighet.

    Under 2013 har sju ungdomar med funktionsnedsättning, via ett samarbete med Arbetsförmedlingen (Jobbswinget) fått chans till säsongsarbete på Liseberg. När rekryteringsperioden inleds i januari 2014 är planen att utöka projektet och bereda plats för 14 ungdomar med funktionsnedsättning samt att utbilda chefer och handledare ytterligare.

    En medarbetarundersökning har genomförts med frågor inriktade på arbetsmiljö, hållbart medarbetarengagemang och diskriminering och trakasserier och Liseberg har påbörjat ett övergripande CSR-arbete där mänskliga rättigheter är en del i arbetet.

    För att öka tillgängligheten i den fysiska parkmiljön inleddes under 2013 arbetet med att registrera Liseberg i Tillgänglighetsdatabasen (TD). Idag är samtliga toaletter och restauranger samt två gångvägar inventerade. På Hotell Liseberg Heden har avstigningen, entrén, handikapptoaletten i lobbyn och ett superior-rum inventerats.

    För öka tillgängligheten på underhållning för Lisebergs gäster har Liseberg inlett ett samarbete med Syntolkning Nu. Under sommaren 2013 har bland annat Lotta på Liseberg, Carl-Einar Häckners Varieté och barnföreställningen Magiska fullträffar syntolkats.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  • I den senaste mätningen (2012) uppgick JÄMIX-värdet för Liseberg till 106. Målet är att öka Lisebergs JÄMIX-tal till 110.

Labour
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of labour rights for the company (i.e. labour rights-related risks and opportunities). Description of written policies, public commitments and company goals on labour rights.

  • I Lisebergs strategiska ramverk är ett av målen att Liseberg ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser.

    Som stöd i arbetet mot att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser har Liseberg ett antal styrdokument att arbeta efter: Allmänna anställningsvillkor, Medarbetarfilosofi, Ledningsfilosofi, Arbetsmiljömål, Informationsdirektiv, Lönedirektiv, Uppförandekod, Alkohol- och drogdirektiv, Jämställdhets- och mångfaldsdirektiv, Handlingsplan för diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier. Liseberg har också antagit Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter på Liseberg för 2013 och 2014.

    Liseberg har ett nära samarbete med de stora fackföreningarna som finns representerade på arbetsplatsen. Fackföreningarna involveras i bland annat tjänstetillsättning via MBL. Alla Lisebergs anställda har kollektivavtal.

  • Implementation
  • Description of concrete actions taken by the company to implement labour policies, address labour risks and respond to labour violations.

  • Samtliga styrdokument inom området har under perioden gåtts igenom och vid behov reviderats innan de antagits på nytt.

    Under perioden har en omfattande omorganisation genomförts på Liseberg. Medarbetarna har involverats i hela processen genom såväl närvaro på workshops och informationsmöten som genom att fackföreningarna har varit en aktiv part i processen. I samband med organisationsförändringarna har också riskanalyser genomförts med syfte att identifiera fysiska och psykosociala risker kopplade till den nya organisationsstrukturen. I samband med att organisationsöversynen inleddes genomfördes en kulturmätning där samtliga medarbetare fick chansen att delta och bland annat redogöra för ett önskat läge gällande företagets kultur. Resultatet låg till grund för ett antal principer som den nya organisationen idag vilar på.

    I samband med organisationsförändring har cheferna kontinuerligt samlats för workshops och informationsmöten för att på så sätt skapa förutsättningar för god kommunikation vidare ut i organisationen. Cheferna har också erbjudits utbildning i förändringskommunikation.

    En årscykel och en ny mall med checklista och kriterier har tagits fram för medarbetarsamtal och lönesamtal, för att underlätta för chefer att årligen genomföra samtal med alla tillsvidareanställda.

    Liseberg har påbörjat ett övergripande CSR-arbete där arbetsförhållande är en del i arbetet.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  • Under augusti 2013 genomfördes en medarbetarundersökning med 39 frågor inriktade på arbetsmiljö. Svarsfrekvensen för hela koncernen låg på 66 procent. Eftersom Liseberg, sedan tidigare mätningar under perioden bytt enkätverktyg kan inga jämförbara mätetal presenteras.

Environment
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of environmental protection for the company (i.e. environmental risks and opportunities). Description of policies, public commitments and company goals on environmental protection.

  • Hela Liseberg är miljöcertifierat och alla bolag är Miljödiplomerade i enlighet med de kriterier som fastställs av Styrgruppen för Miljödiplomeringen, det vill säga Göteborgs Miljöförvaltning och Göteborgsregionens kommunalförbund.

    Liseberg har miljödirektiv och sätter upp miljömål och har en miljöhandbok och en miljöhandlingsplan.

    Under perioden har Liseberg haft som mål att bland annat öka resurshushållningen,
    och att energieffektivisera och minska företagets koldioxidutsläpp.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement environmental policies, address environmental risks and respond to environmental incidents.

  • Liseberg har under perioden arbetat för att skapa förutsättningar för att kunna sortera ut mer matavfall i restauranger och andra lokaler där mat hanteras.

    Liseberg har installerat kärl i soprum som möjliggör sopsortering och som minskar andelen blandavfall. Idag har 100 procent av Lisebergs anställda möjlighet att sortera förpackningar och papper samt farligt avfall och elektronikavfall.

    Arbetet med att ersätta glödlampor med mer energisnåla alternativ i parken har fortsatt och ett arbete med att kartlägga anläggningarnas energiförbrukning har inletts.

    De förmånsbilar som funnits i organisationen har successivt fasats ut under perioden och medarbetarna har erbjudits att köpa kollektivtrafikkort till rabatterat pris. Andelen cykelparkeringar för personalen har utökats och förbättrats.

    Under perioden har bygget av Lisebergs nästa stora berg- och dalbana medfört stora angrepp på tidigare relativt orörda naturmiljöer i parken. För att säkerställa att miljöerna återställs efter avslutat byggprojekt har Liseberg arbetat med trädplantering och också ingått avtal om ett större trädgårdsprojekt inom ramen för Göteborgs Lustgårdar 2016.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates environmental performance.

  • Liseberg har under perioden låtit en extern konsult göra en hållbarhetsanalys, med utgångspunkt i ISO 26 000-standaden, av verksamheten. I den ingår Miljö som ett analysområde.

Anti-Corruption
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of anti-corruption for the company (i.e. anti-corruption risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on anti-corruption.

  • Liseberg har idag Inköpsdirektiv och inköpsanvisningar, Uppförandekod, Direktiv i förtroendefrågor, Informationsdirektiv, Delegationsordning, Dokumenthanteringsplan och Direktiv för samarbeten, barteravtal och stödinsatser.

    Som en del av Göteborgs Stad lyder Lisebergs verksamhet under offentlighetsprincipen och verksamheten granskas av externa revisorer minst en gång om året.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement anti-corruption policies, address anti-corruption risks and respond to incidents.

  • Under perioden har Liseberg antagit och implementerat ett nytt inköpsdirektiv. I det står bland annat att all upphandling av externa tjänster, varor, inventarier och anläggningar inom Liseberg ska ske i konkurrens. I direktivet framgår också att såväl etiska som miljömässiga aspekter ska beaktas vid val av leverantör. Liseberg medverkar också i Göteborgs Stads upphandlingsbolags gemensamma upphandlingar.

    Med syfte att tydliggöra beslutsvägarna har Liseberg i början av 2014 antagit en Delegationsordningen visar vem eller vilka som har befogenhet att fatta vissa verksamhetskritiska beslut på Liseberg.

    Övriga styrdokument har gåtts igenom och vid behov reviderats innan de på nytt antagits av styrelse eller ledningsgrupp.

    I samband med det nya inköpsdirektivet antogs, genomfördes en omfattande informationsinsats där alla berörda avdelningar fick direktivet presenterat. Under mars 2014 planeras ytterligare en utbildningsinsats för att höja kompetensen hos de medarbetare som arbetar med inköp i mindre skala.

    För att kvalitetssäkra arbetet med inköp har en inköpsspecialist anställts under perioden.

    Under perioden har Lisebergs rekryteringsprocess granskats av både interna och externa revisorer och deras iakttagelser har resulterat i ett antal förbättringsförslag vilka kommer att genomföras under de kommande åren.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates anti-corruption performance.

  • Liseberg har under perioden låtit en extern konsult göra en hållbarhetsanalys, med utgångspunkt i ISO 26 000-standaden, av verksamheten.