Communication on Progress Akarton 2014

Participant
Published
  • 28-Feb-2014
Time period
  • February 2013  –  February 2014
Format
  • Stand alone document – Basic COP Template
Differentiation Level
  • This COP qualifies for the Global Compact Active level
Self-assessment
  • Includes a CEO statement of continued support for the UN Global Compact and its ten principles
  • Description of actions or relevant policies related to Human Rights
  • Description of actions or relevant policies related to Labour
  • Description of actions or relevant policies related to Environment
  • Description of actions or relevant policies related to Anti-Corruption
  • Includes a measurement of outcomes
 
  • Statement of continued support by the Chief Executive Officer
  • Statement of the company's chief executive (CEO or equivalent) expressing continued support for the Global Compact and renewing the company's ongoing commitment to the initiative and its principles.

  • Venlo, 28 februari 2014

    De woorden duurzaam en innovatief omschrijven uitermate goed waar Akarton voor staat. Duurzaam in de eerste plaats omdat wij duurzame producten van karton produceren, maar vooral ook duurzaam omdat wij streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast staat innovatief in ons bedrijfsmotto, aangezien wij voortdurend op zoek zijn naar innovatieve verpakkingsoplossingen en productiewijzen. Wij staan als bedrijf al jaren voor een betrouwbare partij die continuïteit, vernieuwend denken met respect voor haar omgeving voorop heeft staan.

    Wij erkennen dan ook het belang van internationale initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling en onderschrijven de Global Compact principes van de Verenigde Naties. Deze principes sluiten aan bij de manier waarop Akarton internationaal zaken doet en wil doen en staan symbool voor ons committent voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

    De principes zijn en worden dan ook actief geïmplementeerd in onze bedrijfsvoering. In dit schrijven geven we weer hoe dit in ons bedrijf tot uiting komt.
    Ook voor het komende jaar commiteert Akarton zich weer aan de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties. In onderstaande verklaring t.a.v. milieu, arbeidsomstandigheden en mensenrechten treft u onderwerpen aan die ook in onze voorgaande CoP vermeld stonden. Hiermee onderschrijven wij dat deze onderwerpen nog steeds binnen ons bedrijf van toepassing zijn. Uiteraard zijn hieraan de nieuwe ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de vooruitzichten voor het komende jaar aan toegevoegd.

Human Rights
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of human rights for the company (i.e. human rights risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on Human Rights.

  • Mensenrechten
    Medewerkers en direct betrokkenen worden conform wet- en regelgeving gerespecteerd. Medewerkers worden gestimuleerd zich max. te ontplooien. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zullen mogelijkheden geboden worden.
    Ten aanzien van de mensenrechten trachten wij ook onze toeleveranciers er van te overtuigen de internationaal uitgevaardigde mensenrechten te eerbiedigen en niet medeplichtig te zijn aan schending van de mensenrechten. Middels een supplier self-assessment verzoeken wij onze (potentiële) leveranciers ons te informeren over hun activiteiten op dit gebied. Deze informatie is voor ons medebepalend voor de beslissing om met betreffende leverancier zaken te doen.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement Human Rights policies, address Human Rights risks and respond to Human Rights violations.

  • No answer provided.
  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  • No answer provided.
Labour
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of labour rights for the company (i.e. labour rights-related risks and opportunities). Description of written policies, public commitments and company goals on labour rights.

  • Arbeidsvoorwaarden
    In 2013 is Akarton een continue voortdurend project gestart met re-integratie middels sociale werkplekken door een intensieve samenwerking met sociale partners. In deze aanpak zijn momenteel een twintigtal medewerkers werkzaam binnen ons bedrijf.
    In 2013 is een nieuwe code of conduct in werking getreden middels een nieuw opgesteld huishoudelijk reglement.
    Binnen ons bedrijf is elke vorm van verplichte of gedwongen arbeid uitgebannen. Wij waken over de gezondheid van onze werknemers en trachten een goed werkklimaat te scheppen. Wij bestrijden discriminatie in arbeid en beroep door de samenstelling van ons personeelsbestand een afspiegeling te laten zijn van de samenleving waarin wij opereren. Dat wil zeggen dat wij er naar streven dat ons personeelsbestand een juiste verhouding heeft van mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, medewerkers met ervaring en leerlingen/stagiaires, autochtonen, allochtonen en mensen met een (arbeids-)handicap.
    Akarton streeft naar duidelijkheid voor haar medewerkers. Hiertoe zijn met name in de operationele processen waar nodig werkinstructies opgesteld als onderdeel van ons bedrijfsbreed ISO9001-kwaliteitssysteem. Daarnaast beheert Akarton safety-datasheets voor haar semi-gevaarlijke stoffen, zoals lijm en inkt; hiermee wordt tevens een goede informatievoorziening naar onze medewerkers verzorgd.
    Akarton ondersteunt maatschappelijke organisaties in natura of in geld en onze eigen medewerkers die zich inzetten voor het plaatselijke verenigingsleven. Middels sponsoring ondersteunen wij diverse sociale evenementen.
    Doel: waken over de gezondheid van onze medewerkers en het scheppen van een goed werkklimaat.
    Resultaat: Het ziektepercentage van onze medewerkers bedraagt over 2013 slechts 1,89%, waarbij de ziekteverschijnselen geen direct of indirect verband hebben met de arbeidsomstandigheden.

  • Implementation
  • Description of concrete actions taken by the company to implement labour policies, address labour risks and respond to labour violations.

  • No answer provided.
  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  • No answer provided.
Environment
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of environmental protection for the company (i.e. environmental risks and opportunities). Description of policies, public commitments and company goals on environmental protection.

  • Milieu
    Akarton heeft in 2013 veel energie gestoken in het proces op weg naar het certificaat voor milieumanagement ISO 14001. Dit proces zal in de eerste helft van 2014 gecontinueerd worden waarna een externe audit voor certificatie gepland staat voor de maanden mei en juni.
    Akarton heeft een register opgesteld met daarin alle voor het bedrijf relevante milieuaspecten. Daarnaast is er een register opgesteld met alle relevante wet- en regelgeving op het gebied van milieu. Momenteel wordt er gewerkt aan het opstellen en aanpassen van procedures en werkinstructies m.b.t. milieu.
    Wij zamelen het afval volledig gescheiden in; hiermee is automatisch de afvoer ook volledig gescheiden. Het bedrijf dat onze afvalstromen verwerkt is daarnaast ISO14001-gecertificeerd. Akarton levert haar producten zo gevraagd met certificaat van Duurzaam Bosbeheer (FSC). Op deze manier geven we aan dat de producten die de klant ontvangt aan de milieunormen voldoen. Binnen de onderneming wordt structureel aandacht besteed aan het in technisch opzicht verbeteren van het productieproces en zoeken naar schonere grondstoffen.

    Eind 2013 heeft Akarton een milieubeleidsverklaring opgezet die vervolgens is uitgewerkt naar een volledige MVO-beleidsverklaring (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Hierin derhalve niet alleen aandacht voor het milieu, maar ook voor sociale aspecten. Deze MVO-verklaring treft u hieronder aan.

    MVO beleidsverklaring Akarton B.V.
    Akarton B.V. produceert kartonnen verpakkingen, verpakkingsoplossingen en constructies van karton en gebruikt tijdens haar productieproces de volledig recyclebare grondstof karton.

    Missie en visie
    Akarton B.V. wil middels een vooruitstrevend kwaliteits- en innovatieniveau en optimale samenwerking met haar relaties uitgroeien tot een serieuze en onafhankelijke speler op de verpakkingsmarkt in de Benelux en het Ruhrgebied, waarbij continu respect voor “people, planet, profit” getoond zal worden.
    - Medewerkers en direct betrokkenen worden conform wet- en regelgeving gerespecteerd.
    - Medewerkers worden gestimuleerd zich max. te ontplooien.
    - Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zullen mogelijkheden geboden worden.
    - Milieuwet- en regelgeving wordt nageleefd.
    - Vermindering van milieubelasting wordt maximaal nagestreefd.

    Continu verbeteren
    Akarton wil een continue verbetering realiseren op alle aspecten van MVO met als basis minimaal voldoen aan wet- en regelgeving. Akarton B.V. ziet het MVO-beleid – met daarbinnen de zorg voor milieu, kwaliteit, veiligheid, gezondheid en welzijn - als een integraal onderdeel van de totale bedrijfsvoering. Met ons volledige team van medewerkers zullen wij jaarlijks trachten onze doelstellingen te realiseren als doel verbeteringen te realiseren op het gebied van de genoemde MVO-aspecten.
    Hierbij zal er speciale focus zijn voor klachtenreductie (kwaliteit), CO2-reductie (milieu) en re-integratie middels sociale werkplekken door een intensieve samenwerking met sociale partners (sociaal).

    Milieu
    Akarton B.V. wil daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de beheersing van de milieuproblematiek en verbeteren van de eigen milieuprestatie door bij de uitoefening van de bedrijfsactiviteiten naar beste vermogen de beste technische en economisch verantwoorde maatregelen en voorzieningen te treffen en eventuele nadelige gevolgen voor het milieu tot een minimum te beperken.
    Iedere medewerker dient door inzet, betrokkenheid en opvolgen van instructies bij de uitvoering van zijn werkzaamheden er zorg voor te dragen dat schade aan het milieu tot een minimum wordt beperkt.

    MVO-managementsysteem
    Om daadwerkelijk en doelgericht uitvoering te geven aan dit MVO-beleid, is Akarton B.V. voornemens om in 2014 gecertificeerd te worden volgens een milieumanagementsysteem dat voldoet aan de internationale norm ISO 14001. Op het gebied van kwaliteitsmanagement is Akarton gecertificeerd volgens norm ISO 9001. Daarnaast is Akarton gecertificeerd volgens de FSC Chain-of-Custody. Tenslotte hebben wij het voornemen de norm ISO 26000 voor maatschappelijk verantwoord ondernemen te implementeren.
    De directie van Akarton stelt zich eindverantwoordelijk voor het MVO-beleid. Binnen Akarton is een MVO-team operationeel, bestaande uit de operationeel directeur als aangewezen directievertegenwoordiger, de productieleider, manager kwaliteit en milieu en de verantwoordelijke voor personeel en organisatie. Het MVO-beleid is op alle activiteiten en bedrijfsprocessen van de organisatie van toepassing. De medewerkers van Akarton ondersteunen dit MVO-beleid en zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid in het realiseren daarvan.

    Transparantie
    Akarton streeft naar transparantie in haar communicatie naar alle belanghebbenden. Deze MVO-beleidsverklaring is een openbaar document en beschikbaar voor een ieder.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement environmental policies, address environmental risks and respond to environmental incidents.

  • No answer provided.
  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates environmental performance.

  • No answer provided.
Anti-Corruption
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of anti-corruption for the company (i.e. anti-corruption risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on anti-corruption.

  • Anti-corruptie
    In het eerder genoemde vernieuwde huishoudelijk reglment zijn ook anti-corruptie passages opgenomen.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement anti-corruption policies, address anti-corruption risks and respond to incidents.

  • No answer provided.
  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates anti-corruption performance.

  • No answer provided.