Communication on Progress

Participant
Published
  • 27-Jul-2020
Time period
  • July 2019  –  July 2020
Format
  • Stand alone document – Basic COP Template
Differentiation Level
  • This COP qualifies for the Global Compact Active level
Self-assessment
  • Includes a CEO statement of continued support for the UN Global Compact and its ten principles
  • Description of actions or relevant policies related to Human Rights
  • Description of actions or relevant policies related to Labour
  • Description of actions or relevant policies related to Environment
  • Description of actions or relevant policies related to Anti-Corruption
  • Includes a measurement of outcomes
 
  • Statement of continued support by the Chief Executive Officer
  • Statement of the company's chief executive (CEO or equivalent) expressing continued support for the Global Compact and renewing the company's ongoing commitment to the initiative and its principles.

  • Paydaşlarımızın Dikkatine,
    Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. olarak, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin İnsan Hakları, İş Gücü, Çevre ve Yolsuzlukla Mücadele alanlarındaki On İlkesini yeniden tasdik ettiğini teyit etmekten mutluluk duyuyorum.
    Bu mektup vesilesiyle, söz konusu ilkeleri kendi etki alanımızda geliştirilmesine yönelik iyi niyetimizi sizlerle paylaşmak isteriz.
    Bu yıllık İlerleme Bildiriminde, Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin ve ilkelerinin şirketimizin iş stratejisine, kültürüne ve günlük operasyonlarına entegrasyonunu sürekli iyileştirmeye yönelik eylemlerimizi tanımlıyoruz.
    Ayrıca şirket olarak, bu bilgiyi ana iletişim kanallarımız vasıtasıyla tüm paydaşlarımızla paylaşmayı taahhüt ediyoruz.

    Saygılarımızla,
    İskender ULUSAY
    Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı / CEO

Human Rights
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of human rights for the company (i.e. human rights risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on Human Rights.

  • Aktaş Holding olarak, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde, çalışanlarımız ve iş ilişkisi içerisinde olduğumuz tüm paydaşlarımız için insan haklarına saygılı bir anlayış benimserken, bu anlayışın toplum geneline yayılması için de sorumluluk almaktayız.
    Çok uluslu bir şirket olarak, tüm dünyadaki lokasyonlarımızda 'en değerli kaynağımız' olarak çalışanlarımızı görüyoruz. Bu anlayışla da insan haklarına büyük saygı duyuyoruz. Faaliyet alanlarımızda insan haklarına karşı herhangi bir olumsuzluğa sebep olmaktan kararlı bir şekilde kaçınırken, bunu şirket politikalarımızdan biri olarak benimsemiş durumdayız.
    Tüm faaliyetlerimizi; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile uyumlu şekilde sürdürmeye özen gösterirken; burada da belirtildiği gibi temel hedefimiz, insan haklarını korumak ve sonuna kadar desteklemektir. Dolayısıyla insan haklarının korunması, şirketimizin öncelikli sorumluluklarından biridir.
    Hedefimiz; insan haklarının korunması konusunda örnek gösterilen bir kurum olmaktır.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement Human Rights policies, address Human Rights risks and respond to Human Rights violations.

  • İnsanın, “insanca” yaşaması ve iş yerinde buna uygun ortam sağlanması için gerekli tüm koşulları çalışanlarımıza sunmaya büyük önem veriyoruz.
    Bu kapsamda, çalışanlarımızın özlük haklarının tam olarak doğru ve zamanında verilmesini esas alırken, çalışanlarımıza saygının ve güvenin öncelikli olduğu, mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamı sunmaktayız.
    Ayrıca büyük önem verdiğimiz iş sağlığı ve güvenliği için gerekli tüm teçhizat ve prosedürleri de eksiksiz olarak yerine getirmekteyiz.
    ‘Önce insan’ bilinciyle, kurumsal değerlerimizle uyumlu hareket edecek şekilde hazırladığımız “Etik İlke ve Davranış Kodlarını” da çalışanlarımız ve paydaşlarımızla paylaşmıştık. Bu konuda, Etik Kurulumuz da çalışmalarını kararlı bir şekilde devam ettiriyor.
    Aynı şekilde, çalışanlarımızın iyi bir kariyer planlaması yapmaları için onlara fırsatlar sunmak, kişisel / mesleki gelişim imkanlarının sağlanması, tanıma, takdir sistemleriyle motive edilmesi, fikirlerine değer verilmesi, kendilerini mutlu ve güvende hissedebilecekleri bir iş ortamının sağlanması ve piyasaya göre dengeli bir ücret politikasının sunulması yönünde çalışmalarımız sürüyor.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  • Şirketimizde etik kurallar çerçevesinde insan hakları, ilgili prosedürler, işlerin işleyişi ve kişilerin nasıl davranılması gibi temel konular, davranış kodlarında açıkça ifade edilmiştir.
    Bu noktada, sürekli iyileştirme kültürü çerçevesinde hareket ederek, yaptığımız çalışmaları hep daha iyi seviyeye taşımaya gayret gösteriyoruz.
    İnsan Hakları başlığı altında, İlke-1 ve İlke-2 için 2018-2019 göstergeleri kıyaslaması şu şekilde yapılmıştır:
    (İlke-1) Kaza Ağırlık Oranı 2018'de 59,38% iken 2019'da 55,55%'e gerilemiştir.
    (İlke-1) Kaza Sıklık Oranı 2018'de 8,65% iken 2019'da bu sayı 7,55%’ye gerilemiştir.
    (İlke-1) 'Toplam İş Sağlığı ve Güvenliği Harcamalarının ve Yatırımlarının Cirodaki Payı (%) 2018'de 0,15% iken 2019'da bu sayı 0,26%ya yükselmiştir.
    (İlke-1) 'Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Motivasyon Çalışmaları Adedi göstergeleri ise 'Kümülatif Toplam' hesaplaması ile 2018'de 60 adet olarak karşımıza çıkarken, 2019'da bu sayı 75'e yükselmiştir.
    (İlke-2) 'Etik kuruluna nüksettirilen vaka adedi göstergeleri 2018’de olduğu gibi 2019’da da 0 adet olmuştur.

Labour
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of labour rights for the company (i.e. labour rights-related risks and opportunities). Description of written policies, public commitments and company goals on labour rights.

  • Aktaş Holding olarak, çalışanlarımızın tüm yasal haklarına saygılı olacak şekilde, sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğü destekleyen bir yönetim anlayışımız bulunuyor.
    Yaptığımız tüm iyileştirme, terfi, ücret, ödüllendirme çalışmalarında cinsiyet ayrımı gözetmeksizin her bir çalışma arkadaşımızı süreçlere dahil ederek eşit fırsatlar sunuyor, bunu tüm iç talimat ve yönergelerimizde de yazılı hale getirerek, sürdürülebilir olmasını garanti altına alıyoruz.
    Çalışma arkadaşlarımızın pozisyonlarını iyileştirmek; kadın-erkek eşitliği, güven, insan odaklılık, etik davranış gibi önemli değerlerin en alt kademelere yaygınlaştırılmasını ve içselleştirilmesini garanti altına almak amacıyla, büyüyen ve gelişen organizasyonumuzda yeni yapılanmalar da gerçekleştiriyor ve çalışanlarımıza fırsatlar sunuyoruz.
    Şirket olarak, işe alım ve terfi süreçlerinde dil, din, ırk gibi ayrımlara kesinlikle karşıyız. Çünkü Aktaş Holding global bir marka ve dünyanın dört bir yanında faaliyetleri bulunan bir şirket olduğumuz için de herkese eşit fırsatlar sunmaya özen gösteriyoruz.
    Bu noktada, Türkiye’nin en iyi ve en büyük markalarının yer aldığı Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde, “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” kategorisinde “Aktaş Global Değerlerinin Yaygınlaşması” projemizle finale kalma başarısı gösterdik. Projemizde de amacımız; global bir marka olarak farklı milletlerden çalışma arkadaşlarımızı ortak kültürümüzle harmanlayıp değerlerimizi onlara en iyi şekilde aktarmak ve şirketimizi en iyi şekilde geleceğe taşıyabilmektir.
    Aynı şekilde, yine çalışanlarımıza yeni fırsatlar sunmak adına entegre 2 iş modeli geliştirdik. “İlk Kademe Yönetici Programı” ve “Öğretici İşçi” isimleriyle.
    İlk Kademe Yönetici Programımızda, operasyonumuzun ilk kademesinde yöneticiler oluşturarak; operasyonel verimlilikte sürdürülebilirliğin sağlanması, çalışanların potansiyellerinin açığa çıkarılması ve bilginin geleceğe aktarılmasını hedefliyoruz.
    Öğretici İşçi projemiz ise 4 haftalık, teorik ve uygulamalı eğitimlerin yer aldığı oryantasyon programıdır. Usta-çırak ilişkisinden yola çıkılarak hayata geçirdiğimiz projede amaç, şirkete bağlı, yetkinliği yüksek, uzmanlaşmış çalışanlarla İSG risklerini azaltarak sürdürülebilir gelişimi sağlamaktır. Bu projelerimizle, Sürdürülebilir İş Ödülleri Çalışan Yönetimi Kategorisi’nde bu yıl da başvurumuzu yaptık.
    Yanı sıra, BUSİAD (Bursa Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği) tarafından iki yılda bir gerçekleştirilen Yenileşim Ödülleri’ne 2019 yılında başvuru yapılarak hayata geçirdiğimiz tüm motivasyon faaliyetlerimizi ve projelerimizi anlatarak bu projelerimiz ile "Çalışan Yönetimi" kategorisinde ödül almaya hak kazandık.
    Özetle şirket olarak, emeğin öneminin, gücünün farkındayız ve bu konuda asla ayrıma müsaade etmiyoruz.

  • Implementation
  • Description of concrete actions taken by the company to implement labour policies, address labour risks and respond to labour violations.

  • Aktaş Holding olarak, insan haklarına saygılıyız ve tüm çalışanlarımız için ‘eşitlik’ temel ilkesini benimsemiş durumdayız.
    Kurulduğumuz günden bu yana cinsiyet, yaş, etnik köken, tercihler, engeller, din ve diğer özelliklerden bağımsız olarak, kişiyi tüm yönleriyle bir bütün olarak görme ve farklılıklara saygı duyarak da kişilere, iş ve sosyal yaşantısında ‘fırsat eşitliği’ verilmesini önceliyoruz.
    Nitekim kadın ve erkek çalışanlarımız için cinsiyet farkı gözetmeksizin sağlık, güvenlik ve refahlarını azami düzeyde sağlamakla yükümlüyüz.
    Bunun için Türkiye’de çeşitliliği ve farklılıkları destekleyen ilk dernek olan Bilgide ve Uygulamada Çeşitliliği Destekleme Derneği (BUÇAD) ile çeşitli iş birliği halindeyiz.
    Ayrıca Dünya Ekonomik Forumu (DEF) çatısı altında oluşturulan ve ülkemizde de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın himayesinde kurularak, Türkiye'de ekonomik hayatta cinsiyet eşitliğini destekleyecek çalışmalara imza atan İş'te Eşitlik Platformu’na, tam destek vermekteyiz.
    Yanı sıra, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) tarafından başlatılan HeForShe organizasyonunda da aktif olarak yer almış durumdayız.
    Büyük önem verdiğimiz iş sağlığı güvenliği ve çevre ile ilgili tüm faaliyetlerimizde de çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, paydaşlarımız ve toplumun tüm kesimlerine yönelik, sürdürülebilir değerler yaratmayı temel hedef olarak benimsemekteyiz.
    Aktaş Holding’in iş sağlığı güvenliği yaklaşımı, iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel faktörlerin tüm toplum nezdinde özümsenmesi; sürekli iyileştirme kültürü çerçevesinde de sağlıklı ve ergonomik bir çalışma ortamının sağlanmasını esas almaktadır.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  • Emek başlığı altında, İlke-3, İlke 4, İlke 5 ve İlke 6 için 2018-2019 göstergeleri kıyaslaması, şu şekilde yapılmıştır:
    (İlke-3) 'Sendika faaliyetlerinin termininde tamamlanma oranı’ göstergesi, 'Uyum Sağlanan Sendika Aktivitesi / Toplam Aktivite Sayısı hesaplamasına göre 2018 yılında olduğu gibi 2019’da da %100 olmuştur.
    (İlke-4) Gösterge tablosunda yer alan 'Çalışan Memnuniyeti oranı', yıllık anket sonucuna göre 2018 yılında 66,49% iken 2019 yılında bu sayı 78,87% olarak kayda geçmiştir.
    (İlke 5) 'Yaşça uygun olmayan personel çalıştırma oranı 'Yaşça Uygun Olmayan Personel /Toplam Personel hesaplaması 2018'de olduğu gibi 2019'da da %0 olarak kayıtlara geçmiştir.
    (İlke 6) 'Kadın çalışan oranı' 'Kadın Çalışan Sayısı/ Toplam Personel hesaplamasına göre 2018'de 13% iken 2019'da 14,3% olmuştur.
    (İlke 6) 'İşe alımlarda kadın aday ile mülakat oranı', 'Kadın Aday Sayısı / Toplam Aday Sayısı hesaplamasına göre 2018'de 30% iken 2019'da 39,7% olmuştur.
    (İlke 6) 'Aynı tecrübeye sahip olan erkek/kadın mülakatında kadınların seçilme oranı', 'Kadın Aday İle Kapatılan Pozisyon Sayısı / Toplam Pozisyon Sayısı hesabına göre 2018'de 22% iken 2019'da 22,5% olmuştur.

Environment
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of environmental protection for the company (i.e. environmental risks and opportunities). Description of policies, public commitments and company goals on environmental protection.

  • Aktaş Holding olarak, kurulduğumuz günden beri mutlak çevre bilinci ilkesini benimsemiş durumdayız.
    Bu noktada, çevre ile ilgili tüm yasal kriterlere azami özen gösterirken, şirket olarak çevre bilincini kültür olarak benimsemiş durumdayız.
    Sürdürülebilir bir çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir çevre bırakılmasına katkı sağlamak adına da önemli adımlar atmaktayız.
    Ürettiğimiz tüm ürünlerde, çevre hassasiyetini en üst seviyede sergiliyor, değerleri koruma ve yaşatma bilinciyle hareket ediyoruz.
    Çevre yönetim sistemi uygulamalarımızla birlikte; insana, topluma ve çevreye değer katacak her türlü çalışmaya koşulsuz destek vermeye devam edeceğiz.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement environmental policies, address environmental risks and respond to environmental incidents.

  • Aktaş Holding, olarak, ‘çevre odaklı’ anlayışı üretimin her aşamasında etkin şekilde uyguluyoruz.
    Çevre ve Atık Yönetim Sistemimizi sürekli iyileştirmek, öncelikli hedefimizdir. Bu kapsamda, verimliliği ve sürdürülebilirliği esas alan pek çok uygulamaya imza atmaktayız. Bunun için özellikle doğal kaynak kullanımını azaltacak teknolojiler geliştirmeyi, her türlü atığı kontrol altında tutacak şekilde, kirliliği minimum seviyeye indirmeyi, tüm paydaşlarımızı da çevre hassasiyeti konusunda bilinçlendirmeyi esas alıyoruz.
    Bu bilinçle hazırladığımız "ürün yaşam döngüsü" ile hammadde temininden başlayan ve kullanım sonrasına kadar devam eden tüm üretim ve kullanım süreçlerinde kaynakları etkin kullanıyor, çevresel zararları minimuma indiriyoruz.
    Hem çalışanlarımızla hem de paydaşlarımızla paylaştığımız ‘ürün yaşam döngüsü’ ile çevreci anlayışın teşvik edilmesi konusunda sorumluluk alıyoruz.
    Ayrıca sürdürülebilir bir çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir çevre bırakılmasına katkı sağlamak adına ÇEVKO Vakfı ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile ağaç, elektrik, depolama, fosil yakıt ve su temel bileşenlerinin yer aldığı ve net tasarruf miktarlarımızın olduğu listeyi kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.
    Ek olarak, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (BOSİAD), düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması'nda, “Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir İnovasyon Teşvik Ödülü" almıştık.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates environmental performance.

  • Çevre başlığı altında, İlke-7, İlke 8 ve İlke 9 için 2018-2019 göstergeleri kıyaslaması, şu şekilde yapılmıştır:
    (İlke 7) 'Çevre ve İSG Konularında verilen Farkındalık Eğitimi, 'Eğitim Saati / Yıllık Ortalama Çalışan Sayısı' hesaplarına göre %7,18 olarak kayıtlara geçti.
    (İlke 7) 'Toplam Çevre Koruma Harcamalarının ve Yatırımlarının Cirodaki Payı, "Çevre koruma yatırım ve harcamaları *100 /Toplam Satış Değeri" hesaplamasına göre 2018'de 0,09%iken 2019'da %0,19’a yükselmiştir.
    (İlke 7) 'Tehlikeli Atık Oranı' 'Tehlikeli Atık Kg / Üretim Kg' hesaplamasına göre 2019'da 7,06% olmuştur.
    (İlke 7) 'Toplam Enerji Tüketiminin Cirodaki Payı (%) (Elektrik, Doğalgaz, Akaryakıt) ise 'Toplam Enerji Harcaması TL *100/Toplam Satış Değeri TL hesaplamasına göre 2019'da 2,18%dir.
    (İlke 7) 'm2 Başına Düşen Enerji Maliyeti (Doğalgaz, Su, Elektrik) ise 'Toplam Maliyet / Toplam m² (Açık alan + Kapalı Alan) hesaplamasına göre 2019’da 177 TL olarak hesaplanmıştır.
    (İlke 7) 'Atık Geri Dönüşüm Oranı', 'Geri Dönüşümlü Atık Miktarı / Toplam Atık Miktarı hesaplamasına göre 2018'de 57,95% iken 2019'da 53,73% olmuştur.
    (İlke 8) 'Emisyon Ölçümleri (CO2 Salınımı) yasal mevzuat çerçevesindeki sınır değerleri sağlamaktadır.
    (İlke 8) 'İç Ortam Çevre Koşullarının uygunluğu 'OSB İç Ortam Ölçümleri' baz alınarak, 2018'de olduğu gibi 2019'da da %100 olarak kayda geçmiştir.

Anti-Corruption
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of anti-corruption for the company (i.e. anti-corruption risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on anti-corruption.

  • Aktaş Holding’in etik değerler konusundaki yaklaşımı, Aktaş’ın küresel değer ve ilkelere göre şekillenen global çalışmalarının başarılı birer yansımasıdır.
    Aktaş Holding’in değer ve tutumları, evrensel boyutlar çerçevesinde bütünsel olarak ele alınmış olmakla birlikte; dürüstlük, ilkeli hareket etmek, tutarlılık gibi kavramlar da Aktaş Holding kurum kültürünün ayrılmaz parçalarıdır.
    Aktaş Holding; içerisinde bulunduğu toplumun yasaları ve yönetmeliklerine uygun hareket ederek; ilgili talimatlara, prosedürlere ve kurallara kararlı bir şekilde uymaktadır.
    Dolayısıyla Aktaş Holding olarak, yürürlükteki tüm zorunlu yasa ve yönetmeliklere uymayı taahhüt ederken aynı zamanda da dünya çapındaki tüm çalışmalarımızı, en yüksek etik standartlara bağlı kalınarak yapmaktayız.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement anti-corruption policies, address anti-corruption risks and respond to incidents.

  • Aktaş Holding, her türlü yolsuzluğa şiddetle karşıdır. Bu konuda asla taviz vermez ve hoşgörü göstermez. Aktaş Holding'in tüm çalışanlarının, herhangi bir etik dışı davranışta bulunması kesinlikle yasaklanmıştır.
    Aktaş Holding’in yolsuzlukla mücadele politikasının amacı; her türlü yolsuzluk karşıtı yasal düzenlemelere, etik ve mesleki ilkelere ve evrensel kurallara, koşulsuz ve eksiksiz uyumun sağlanmasıdır.
    Şirketimiz, iş ilişkisi içerisinde olduğu hiçbir kuruluş veya kişiden herhangi bir yardım / bağış kabul etmez. Aktaş Holding açısından sadece sonuçlar önemli değildir; bu sonuçların nasıl elde edildiği konusu da önemlidir. Bu nedenle Aktaş Holding olarak; rüşvet, yolsuzluk, ayrımcılık ya da farklı bir şekilde kurumsal değerlerimize aykırı olan eylemlere asla göz yummayacağımızı bildiririz.
    Temel kurallarımızın bu uyarılara rağmen herhangi bir çalışan tarafından ihlal edildiğinin öğrenilmesi durumunda, ilgili kişi hakkında en ciddi şekilde tatbikat yapılacak ve gereken tüm önlemler alınacaktır.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates anti-corruption performance.

  • Etik Komitemiz, Etik Kuralların ihlal edildiğine dair bildirim ve şikayetleri soruşturmak ve çözümlemek için çalışmalarını sürdürmektedir. Etik Kurallar, Etik Kurulumuz tarafından tanımlanırken ve sürekli olarak güncellenmektedir.
    Bu konuda Etik Komitesi üyeleri, görevlerini yerine getirirken şirket organizasyonu içindeki hiyerarşiden bağımsız olarak ve etkilenmeden hareket ederler. Kurul üyelerine baskı ve telkin yapılamaz. Kurulun aldığı kararlar derhal uygulamaya konulur. Etik Komite 3 ayda bir kez düzenli olarak toplanır. Görüşülecek somut bir olay ve bildirim olmaması halinde genel görüşme ve değerlendirme yapılır.
    İlke 10 kapsamında oluşturduğumuz Code of Conduct - İş Etiği Kitapçığı ile yasalara uyum, sosyal sorumluluk, çıkar çatışmaları, rüşvet ve yolsuzluk, hediye verme ve alma, zorla çalıştırma ile ilgili konular çerçevesinde, yönetmeliklere göre hareket etmekteyiz.
    Bu bağlamda, 2019 yılı içerisinde etik yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren Etik Kurulumuza gelen hiçbir vaka olmadı.