Communication on Progress

Participant
Published
  • 02-Aug-2019
Time period
  • January 2018  –  December 2019
Format
  • Stand alone document – Basic COP Template
Differentiation Level
  • This COP qualifies for the Global Compact Active level
Self-assessment
  • Includes a CEO statement of continued support for the UN Global Compact and its ten principles
  • Description of actions or relevant policies related to Human Rights
  • Description of actions or relevant policies related to Labour
  • Description of actions or relevant policies related to Environment
  • Description of actions or relevant policies related to Anti-Corruption
  • Includes a measurement of outcomes
 
  • Statement of continued support by the Chief Executive Officer
  • Statement of the company's chief executive (CEO or equivalent) expressing continued support for the Global Compact and renewing the company's ongoing commitment to the initiative and its principles.

  • Paydaşlarımızın Dikkatine,

    Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. olarak, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin İnsan Hakları, İş Gücü, Çevre ve Yolsuzlukla Mücadele alanlarındaki On İlkesini yeniden tasdik ettiğini teyit etmekten mutluluk duyuyorum.
    Bu mektup vesilesiyle, söz konusu ilkeleri kendi etki alanımızda geliştirilmesine yönelik iyi niyetimizi sizlerle paylaşmak isteriz.
    Bu yıllık İlerleme Bildiriminde, Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin ve ilkelerinin şirketimizin iş stratejisine, kültürüne ve günlük operasyonlarına entegrasyonunu sürekli iyileştirmeye yönelik eylemlerimizi tanımlıyoruz.
    Ayrıca şirket olarak, bu bilgiyi ana iletişim kanallarımız vasıtasıyla tüm paydaşlarımızla paylaşmayı taahhüt ediyoruz.

    Saygılarımızla,
    İskender ULUSAY

    Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı / CEO

Human Rights
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of human rights for the company (i.e. human rights risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on Human Rights.

  • Aktaş Holding bünyesinde insan hakları ve çalışma hayatı, tüm çalışanların cinsiyet farkı gözetmeksizin; sağlık, güvenlik, refah ve mutluluklarının en iyi şekilde sağlanması adına geniş kapsamlı bir anlayışla şekillendirilmiştir.

    Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda, tüm aşamalarda, tüm paydaşlarımız ile sürdürülebilir gelecek için çevreye olan olumsuz etkileri önlemeyi, çalışanlarımıza iş sağlığı güvenliği ve çevre standartlarına uygun, sağlıklı, ergonomik çalışma ortamı sağlamayı ve sürekli iyileştirme kültürüne uygun gelişmeyi hedefliyoruz.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement Human Rights policies, address Human Rights risks and respond to Human Rights violations.

  • Aktaş Holding’in iş sağlığı güvenliği yaklaşımı, iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel faktörlerin tüm toplum nezdinde özümsenmesi; sürekli iyileştirme kültürü çerçevesinde de sağlıklı ve ergonomik bir çalışma ortamının sağlanmasını esas almaktadır.

    Bu bilinçle şirketimizde düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz İSG risk analizleri ve düzenli ortam ölçümleri ile iş yerindeki riskleri belirlemeyi, önceliklendirmeyi, uygun önlemlerle olası riskleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

    Firma içinde çalışma şartlarını sürekli olarak iyileştirmekteyiz. Bu doğrultuda revize ettiğimiz sosyal alanlarla da çalışanlarımıza daha rahat ve ergonomik bir dinlenme ortamı sunmayı hedefledik.

    Ayrıca etik yönetim anlayışına sahip bir şirket olarak, tüm şirket politikalarımız, değerlerimiz ve ilkeler bütünlük içerisinde olup, bu anlayışı tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımızın uyuması benimsemesi önceliğiyle hareket ederiz.

    Bu doğrultuda, şirketimiz bünyesinde Etik Kurulu’nu oluşturduk ve olası çıkar çatışmalarında ve/veya tereddüde düşülen durumlarda, çözüme ulaşma noktasında Etik Kurulumuza danışılmaktadır.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  • Aktaş Holding olarak ‘dünya markası’ kimliğimizle; cinsiyet, yaş, etnik köken, dil, din gibi konularda ayrım yapılmasına sonuna kadar karşıyız. Bu noktada ‘önce insan’ prensibiyle hareket ederek, kişilere iş ve sosyal yaşantısında fırsat eşitliği verilmesi gerektiğine inanıyoruz.
    Bu düşünce doğrultusunda da şirketimizde çeşitliliğe önem veriyoruz.
    İlke 1 ile ilgili olarak "Çalışma ortamında insan hakları" ve "İş Sağlığı ve Güvenliği" gibi örnek aksiyon ve projelerimiz yer alırken; %59,38 kaza ağırlık oranı ve %6,65 kaza sıklık oranımız bulunuyor.
    İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki çalışmalarla ilgili mevcut bütçemizden her yıl ciddi bir pay da ayırıyoruz. Öyle ki 2018 yılı içerisinde, İş Sağlığı ve Güvenliği konularında yapmış olduğumuz harcamaların ve yatırımların 2018 ciromuzdaki payı %15,44’tür.
    Aynı ilkeye göre geliştirdiğimiz Toplumsal Kalkınma ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerine göre de 60 adet, Sosyal Sorumluluk projesi ve motivasyon çalışmamız bulunuyor.
    İlke 2 doğrultusunda örnek gösterebileceğimiz proje de Etik Kurulu'nun devreye alınmasıdır. Projemizin devreye alınmasından bu yana Etik Kurulu’na nüksettirilen vaka adedi ise 0’dır.

Labour
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of labour rights for the company (i.e. labour rights-related risks and opportunities). Description of written policies, public commitments and company goals on labour rights.

  • Şirketimizde çalışma esasları, tamamen ‘gönüllük’ anlayışıyla gerçekleştiriliyor. Bundan dolayı da hiçbir çalışanımıza asla zorla çalıştırma yönünde bir dayatmada bulunmuyoruz.
    Bu noktada tamamen Aktaş Holding’in etik değerlerine öncelik verecek şekilde çalışmalar yürütüyoruz.
    Nitekim etik değerlerimiz, Aktaş’ın küresel değer ve ilkelere göre şekillenen global çalışmalarının başarılı birer yansımasıdır.
    Aktaş Holding’in değer ve tutumları, evrensel boyutlar çerçevesinde bütünsel olarak ele alınmış olmakla birlikte; dürüstlük, ilkeli hareket etmek, tutarlılık gibi kavramlar da Aktaş Holding kurum kültürünün ayrılmaz parçalarıdır.

  • Implementation
  • Description of concrete actions taken by the company to implement labour policies, address labour risks and respond to labour violations.

  • Aktaş Holding; içerisinde bulunduğu toplumun yasaları ve yönetmeliklerine uygun hareket ederek; ilgili talimatlara, prosedürlere ve kurallara kararlı bir şekilde uymaktadır.
    Öyle ki tüm faaliyetlerinde kurumsal değerlerine titiz bir anlayışla sahip çıkan şirketimiz, tüm iş süreçlerinde hakkaniyet anlayışıyla hareket ederek, her türlü anlaşmazlığın çözümünde de adil olmayı esas almıştır.
    Bu bağlamda tüm çalışanlarımız için adil, şeffaf ve katılımcı bir anlayış benimsemiş durumdayız. Şirketlerimizde uygulanmakta olan Öneri & Kaizen sistemleri sonucunda çalışanlarımızın şirketin iş süreçlerine katkısı bulunmaktadır.
    Ayrıca tüm çalışanlarımıza eşit fırsatlar sunmak adına, ‘fırsat eşitliği’ ilkesini benimsemiş durumdayız.
    İşe alım sürecindeki tek değerlendirme kriterimiz ise yetkinliktir. Hiçbir şekilde dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken gibi ayrımlar yapmıyoruz.
    Bunun yanında, şirketimiz asgari ücret konusunda yasal standartlara tam olarak uyum göstermektedir. Bu konuda çok net bir tavrımız bulunuyor.
    Ve şirketimizde örgütlenme özgürlüğü söz konusu. Bu noktada sendikal faaliyetlere hiçbir şekilde karşı durmuyor, çalışanlarımızın örgütlenme hakkını destekliyoruz.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  • Sendika faaliyetlerinin termin süresince tamamlanma oranı %100’dür.

    2018 yılı Çalışan memnuniyeti oranı %66,49'dur.

    Yaşça uygun olmayan personel çalıştırma oranı göstergesi %0’dır.

    “Fırsat Eşitliği ve Ayrımcılık” kapsamında işe alımlarda kullanılan iş ilanlarına ayrımcılık yapılmadığına dair yazı hazırladık.
    Nitekim şirketimizde işe alım ve istihdam tek ölçü olarak işe uygunluk vasfı aranır, ayrımcılık yapmadan fırsat eşitliği sağlanır.
    Buna göre şirketimizde kadın çalışan oranı %13, işe alımlarda kadın aday ile mülakat oranı %30, aynı tecrübeye sahip olan erkek/kadın mülakatında kadınların seçilme oranı ise %22'dir.

Environment
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of environmental protection for the company (i.e. environmental risks and opportunities). Description of policies, public commitments and company goals on environmental protection.

  • Aktaş Holding olarak, kurulduğumuz günden bu yana gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda, daha yaşanılabilir bir çevrenin gelecek kuşaklara aktarılması aşamasında üzerimize düşen her türlü sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz.
    Bu noktada insana, topluma ve çevreye değer katacak her türlü çalışmaya koşulsuz destek veriyoruz.
    Çevre ile ilgili tüm yasal kriterlere özen gösteren şirketimiz, yaşam alanlarının korunması için çevreye zarar verebilecek her türlü girişimin karşısında, kararlılıkla durmaktadır.
    Öyle ki şirketimiz, geliştirdiği ürünlerin üretim safhasında doğal kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına dikkat ederken, “doğanın ve çevresel değerlerin bütünlüğünün korunmasına” da büyük özen gösteriyor.

    Ayrıca, daha yaşanılabilir bir çevrenin gelecek kuşaklara aktarılması aşamasında üzerimize düşen her türlü sorumluluğun bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
    Üretimin her bir aşamasında, insan ve çevre öncelikleriyle hareket eden şirketimiz, çevre ile ilgili tüm yasal kriterlere özen göstermektedir. Ve çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla, doğaya tehdit oluşturabilecek atık miktarının en aza indirilmesi, oluşan atıkların yeniden kullanımı ve/veya geri dönüşüme kazandırılması, üretimde verimlilik gibi çalışmalara imza atıyoruz.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement environmental policies, address environmental risks and respond to environmental incidents.

  • Bu çalışmaları somut adımlarla desteklemek, sürdürülebilir bir çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla, ÇEVKO Vakfı ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği çerçevesinde, çevre konusunda sağladığımız katkıların rakamsal verilerle yer aldığı Çevresel Fayda Raporu’nu 2 yıl önce kamuoyuyla paylaşmıştık.

    ÇEVKO Vakfı ile gerçekleştirdiğimiz anlaşma kapsamında; ağaç, elektrik, depolama, fosil yakıt ve su temel bileşenlerinin yer aldığı listede, hem anlaşmanın ilk gününden bu yana, hem de 2017 yılına dair elde ettiğimiz net tasarruf miktarları, güncel rakamlarla paylaşıldı. Bu konuda sürdürülebilir çalışmalarımız devam ediyor.
    Bunun yanında, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (BOSİAD), "Çevreci Üretim, Temiz Gelecek" sloganıyla düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması'ndan, "Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir İnovasyon Teşvik Ödülü"nü almaya hak kazandık.

    Bunların yanında; akredite kuruluşlarla belli bir plan dahilinde, düzenli olarak emisyon ölçümleri, iş hijyeni ölçümleri, atık su analizleri ve iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri gerçekleştiriyoruz.

    Üretimde yerel ve uluslararası mevzuat uyarınca, yasaklı-kısıtlı malzeme listelerini güncel olarak takip ediyoruz. Kimyasal ve diğer tehlikeli maddelerin; kullanıldığı alanda malzeme güvenlik bilgi formu ile tanımlı kaplar içerisinde ve taşma tavası ile muhafaza edilmesini sağlıyoruz.
    Acil Durum Planı kapsamında, şirketimizde iş kazası ve çevre kazası yaşanması durumunda yapılması gerekenlere ilişkin talimatlar, çalışanların erişimine açık olarak bulundurulurken, periyodik eğitimler ve tatbikatlarla da çalışanlarımızın bilinçlendirilmesini hedefliyoruz.

    Tüm bunlardan hareketle Aktaş Holding olarak, çevresel etkileri dikkate alıp; doğal kaynakların en verimli kullanıldığı, atıkların azaltılıp geri dönüşüm olanaklarının sağlanması yönünde önlemler almayı ve mümkün olduğunca çevreye duyarlı alternatif malzemeler araştırarak kullanmayı, kirliliğin önlenmesini taahhüt ediyoruz.

    Atık yönetimimiz; lisanslı firmalar aracılığıyla, yerel mevzuata uygun ve çalışan sağlığı gözetilerek yönetilmektedir. Üretimde yerel ve uluslar arası mevzuat uyarınca yasaklı-kısıtlı malzeme listeleri güncel olarak takip edilmektedir. Çevre ve iş güvenliği eğitimleri ve planlı-plansız tatbikatlar ile çalışanların bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.

    Tüm bu çalışmaların yanı sıra, mevcut ve yeni kurulacak üretim tesislerimizin enerji tüketimini optimize etmek ve yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak amacıyla, 2017 yılında Enerji Kaynaklarının Akıllıca Pay Edilerek Kullanımı (SPEAR) Projesi’ni devreye aldık. Bu projede amacımız, enerji optimizasyonu ile enerji maliyetlerinin düşürülmesi, kapasite artışı sağlanması ve ürün standartlarının yükseltilmesi ve yeni bir yöntem ve teknolojinin geliştirilmesine katkı koyarak, ülkemiz ve dünya için enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına katkı verilmesidir.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates environmental performance.

  • İlke 7 doğrultusunda, şirketimizdeki doğal kaynakların (elektrik, su, doğalgaz) etkin kullanımı, geri dönüşümlü malzeme kullanımı arttırılması ve çevreye zararlı malzeme kullanımı azaltılması noktasındaki aksiyonlarımıza karşılık, göstergeler ve oranları şu şekilde oluştu:

    Tehlikeli Atık Oranı: %6,51
    'Toplam Enerji Tüketiminin Cirodaki Payı (%): %2,18
    M2 Başına Düşen Enerji Maliyeti (TL): 142,09 TL
    Atık Geri Dönüşüm Oranı (%): %57,95

    Biyoçeşitliliğin korunması, karbon ayak izinin ölçülmesi ve sera gaz salınımının (CO2) (araç egzozları, iç ortam ölçümleri) azaltılması aksiyonlarına karşılık, İç Ortam Çevre Koşullarının uygunluğunun sağlanma oranı %100’dür.

    Ayrıca çevresel sorumluluğumuzun bilinciyle, bu yöndeki çalışmalarımızı 3’üncü taraf firmalara düzenli olarak yaptırdığımız ölçümlerle somut bir şekilde destekliyoruz.
    Öyle ki 2 yılda bir yaptırdığımız “emisyon ölçümlerinde” ilgili kriterlere uyum oranımız %100 seviyesinde yer aldı. Bu noktada sınır değerin oldukça altında bir değere sahip olduğumuzu ifade edebiliriz. Büyük önem verdiğimiz bu konuda kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz.
    Bununla birlikte, şirketimizde yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle de çalışanlarımızdaki çevre ve İSG konularında farkındalığını arttırmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda, çalışanlarımıza kişi başı 17,30 saat eğitim verilmiştir.
    Ayrıca şirket olarak, 2018 yılı içerisinde çevre konularında yapmış olduğumuz harcamaların ve yatırımların 2018 ciromuzdaki payı da %8,85 olarak belirlenmiştir.

Anti-Corruption
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of anti-corruption for the company (i.e. anti-corruption risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on anti-corruption.

  • Aktaş Holding olarak, tüm faaliyetlerimizde kurum kültürümüzün temel öğelerini oluşturan iş etiği kurallarına bağlı hareket ediyoruz.
    Bunu da etik yönetmeliğinde yer alan yasalara uyumlu ve etik kurallara sadık kalarak yürütüyoruz.
    Etik kuralları destekleyen bir şirket kültürünün ve çalışma ortamının oluşturulmasını ve sürdürülmesini sağlamak adına etkin çalışmalar yürütüyoruz.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement anti-corruption policies, address anti-corruption risks and respond to incidents.

  • Etik kurulumuz; çıkar çatışmaları, haksız rekabet, kaynakların yalnızca iş amaçlı kullanılması, kayıt dışı ödemelerin önüne geçilmesi, hediye alma-verme konularını kapsıyor.
    Şirket olarak, mevcut mevzuatlar çerçevesinde hareket ediyoruz.
    Aktaş Holding; yolsuzluk, vergi kaçırma, rüşvet teklif etme/alma, mali raporlarda devleti yanıltma gibi faaliyetler içerisinde kesinlikle yer almaz.
    Şirket olarak, dünyanın dört bir yanında faaliyetlerimizi sürdürürken içerisinde bulunduğumuz her ülkenin hukuk kurallarına, toplumsal değerlerine saygı gösterir ve sosyal sorumluluk bilinciyle çalışırız.
    Şirketimiz, iş ilişkisi içerisinde olduğu hiçbir kuruluş veya kişiden herhangi bir yardım / bağış kabul etmez.
    Şirketimiz, tüm kayıtlarını doğru, eksiksiz, ilgili prensiplere ve hukuki kurallara uygun olarak hazırlamaktadır.
    Bunun yanında şirket olarak; çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve toplumla olan ilişkilerimizde, açıklık ve dürüstlük kavramlarını benimsemekteyiz.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates anti-corruption performance.

  • İlke 10 kapsamında da Code of Conduct - İş Etiği Kitapçığı'nın oluşturarak yasalara uyum, sosyal sorumluluk, çıkar çatışmaları, rüşvet ve yolsuzluk, hediye verme ve alma, zorla çalıştırma ile ilgili konuları bu yönetmelik kapsamında takip etmeye başladık. 2018 yılı içerisinde etik yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren Etik Kurula nükseden hiçbir vaka olmamıştır.