Communication on Progress

Participant
Published
  • 16-Nov-2018
Time period
  • November 2018  –  November 2019
Format
  • Stand alone document – Basic COP Template
Differentiation Level
  • This COP qualifies for the Global Compact Active level
Self-assessment
  • Includes a CEO statement of continued support for the UN Global Compact and its ten principles
  • Description of actions or relevant policies related to Human Rights
  • Description of actions or relevant policies related to Labour
  • Description of actions or relevant policies related to Environment
  • Description of actions or relevant policies related to Anti-Corruption
  • Includes a measurement of outcomes
 
  • Statement of continued support by the Chief Executive Officer
  • Statement of the company's chief executive (CEO or equivalent) expressing continued support for the Global Compact and renewing the company's ongoing commitment to the initiative and its principles.

  • To our Stakeholders:
    I am pleased to confirm that Sydsvenska Elanläggningar SSE AB reaffirms its support of the ten principles of the United Nations Global Compact in the areas of Human Rights, labour, environment and anti-corruption.

    In this annual Communication on Progress, we describe our actions to continually improve the integration of the Global Compact and its principles into our business strategy, culture and daily operations. We also commit to share this information with our stakeholders using our primary channels of communication

    Sincerely yours

    Magnus Holmquist
    General Manager

Human Rights
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of human rights for the company (i.e. human rights risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on Human Rights.

  • SSE ska upprätthålla en ekonomisk hållbar och framgångsrik verksamhet. Vårt ansvar gäller på de orter där vi är verksamma samt där vi bedriver våra entreprenader. Vårt ansvar är gentemot våra anställda och affärspartners.

    Grundregler för vårt agerande:
    1. Vår verksamhet bedrivs med hög moral och integritet
    2. Vi följer de lagar och förordningar som gäller där vi arbetar.
    3. Vi respekterar FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som gäller våra medarbetare och där vi verkar.
    4. Vi har en öppen dialog med våra kunder och andra som påverkas av vår verksamhet.

    Inom områden där vi kan ha inflytande ska vi sträva efter att våra leverantörer, underentreprenörer och andra affärspartners följer principerna i vår uppförandekod i samband med våra projekt.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement Human Rights policies, address Human Rights risks and respond to Human Rights violations.

  • SSE har vidtagit följande åtgärder för att främja de mänskliga rättigheterna:
     Vi har möten med alla anställda några gånger varje år där vi tar upp bl.a. arbetsmiljörelaterade frågor
     Vi följer upp tillbud/arbetsplatsolyckor och anmäler dessa till arbetsmiljöverket. Vi diskuterar och har möten om hur vi ska bli bättre och hur tillbud/olyckor inte skall återupprepas. Vi publicerar våra resultat på vårt intranät.
     Utbildning/information om kollektivavtal och försäkringar finns på vårt intranät
     Personalhandbok och verksamhetssystem finns på vårt intranät
     Introduktion av anställda sker vid nyanställning.
     Alla anställda är ansluta till företagshälsovård med regelbunden mätning och uppföljning

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  •  Vi har haft introduktionsdagar för nyanställda, både i egen regi och i fackets regi. Detta har vi förbättrat och utökat under året.
     Vi har haft en SSE dag i början av året för ledningen ned till projektledarnivå, där vi går igenom våra strategier och mål för året. Nästa år har vi bestämt att hela personalen skall delta.
     Vi har under året utökat med en verksamhets ort. Vi har öppnat kontor i Kalmar, som är nyrenoverade med bra personalrum och mötesrum. Detta har varit ett lyft för de anställda på Kalmar/Öland avdelningen.
     Vi utvärderar våra partners och underleverantörer i upphandlingar så de följer de lagar och regler som gäller på den svenska arbetsmarknaden och kräver att det skall finnas en kollektivavtalad försäkring.

Labour
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of labour rights for the company (i.e. labour rights-related risks and opportunities). Description of written policies, public commitments and company goals on labour rights.

  • Bedömning, policy och mål (Assessment, policy and goals)
    Installations- och anläggningsarbeten är i många fall en speciell arbetsmiljö som den ena gången inte är den andra lik. Detta ställer naturligtvis lika speciella krav på planering och kontroller av miljö- och skyddsarbetet, vilket exempelvis på en fast arbetsplats ”lättare” kan standardiseras.

    Inom elbranschen fordras en speciell branschkännedom för att uppnå och vidmakthålla en god miljö.

    Företaget, dess medarbetare eller underentreprenörer skall följa de lagar och föreskrifter som samhället ställer upp för att åstadkomma en god miljö, säkra och trivsamma arbetsplatser.

    Vårt företags form och inriktning gör det möjligt att med korta rapport- och beslutsvägar vidmakthålla en bra dialog mellan företagsledning och medarbetare. En bra arbetsmiljö är en förutsättning för en rationell produktion och ett självklart mål för oss för att vi skall kunna vara produktiva och konkurrenskraftiga. En bra arbetsmiljö gör också att vi har lättare att rekrytera kvalificerade medarbetare.

    Varje medarbetare måste i sitt dagliga arbete visa ett personligt ansvar för hälsa och miljö. Det ankommer på var och en inte bara att följa regler, instruktioner och rutiner utan också att vara uppmärksam på och genast rapportera eventuella hot och risker mot miljö och säkerhet.

    Vid val av metoder, verktyg eller maskiner är det viktigt att ett så brett erfarenhets- och beslutsunderlag som möjligt samlas in för att så långt som möjligt förebygga negativa effekter och minimera risker.

  • Implementation
  • Description of concrete actions taken by the company to implement labour policies, address labour risks and respond to labour violations.

  • 1. Vi erbjuder en säker och sund arbetsmiljö och strävar efter att ständigt förbättra oss.
    2. Vi tillåter varken diskriminering eller trakasserier på arbetsplatsen.
    3. Samtliga medarbetare kan rapportera om eventuella missförhållanden eller oro utan att riskera att bli utsatt för vedergällning.
    4. Alla medarbetare har rätt att ansluta sig till vilken fackförening de vill och kollektivavtalets regler gäller för alla medarbetare.
    5. Vi sporrar anställda till att vidareutveckla sig genom utbildning och därigenom höja kompetensnivån.
    6. Vi anställer inga personer under minimiåldern i Sverige.
    7. Vi tillåter inga avtal/metoder som begränsar de anställdas fria rörlighet på arbetsmarknaden.
    8. Alla anställda har en kollektivavtalad försäkring och erbjuds även en gruppförsäkring.
    9. Alla anställda är anslutna till en företagshälsovård.
    10. Anställda får friskvårdsbidrag för att främja motion och hälsa.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates performance.

  •  Alla anställda har skrivna anställningskontrakt.
     Vi mäter tillbud/arbetsplatsolyckor och går igenom och diskuterar dem vid ett flertal tillfällen per år, för att öka medvetenheten om riskerna i arbetet och för att minimera framtida risker.
     Vi utför riskanalyser till varje projekt vi utför.
     Alla anställda har i år haft möjlighet att gå på en arbetsinriktad hälsokontroll.
     Alla anställda som arbetar ute på anläggningar/entreprenader har genomgått och har godkänd SSG utbildning för en säkrare arbetsmiljö.
     Alla anställda som jobbar inom el har fått möjlighet att gå en utbildning i Elinstallationsreglerna under året för att öka kompetensen inom området.
     Anställda har även gått och uppdaterat sina lift-, säkra lyft-, travers- och truckutbildningar under året. En stor satsning har även gjorts för att förnya våra Heta arbeten certifikat.

Environment
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of environmental protection for the company (i.e. environmental risks and opportunities). Description of policies, public commitments and company goals on environmental protection.

  • Bedömning, policy och mål (Assessment, policy and goals)
    SSEs miljöpolicy är:
    Vårt övergripande miljömål är att vi ska sträva efter att ge minsta möjliga miljöpåverkan.
    Vi ska följa svensk lagstiftning och verka för att kunder och intressenter känner tilltro till våra produkter.
    Vid nya entreprenader och serviceuppdrag ska vår strävan vara att använda sådana produkter, material och installationer som är skonsamma mot miljön och underlättar återvinning.
    Vi ska arbeta för att uppnå en effektivare avfallshantering genom att öka vår källsortering så att så mycket som möjligt av avfall och spill går till återanvändning och återvinning.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement environmental policies, address environmental risks and respond to environmental incidents.

  • 1. Vi källsorterar vårt avfall.
    2. Vi skall förbättra inomhusmiljön på våra kontor.
    3. Vi skall minska energiförbrukningen på våra kontor.
    4. Vi har ett samarbete med returledning.se för återvinning av kabel.
    5. I början av 2019 ska hela undervåningen i Blomstermåla vara klart med undertak och renovering av tre kontor. Vi ska även sätta undertak i vårt gemensamma konferensrum för att minska lyhördheten och få en bättre belysning.
    6. Efter sommaren som gått kommer vi att investera i nya kylanläggningar på kontoren i Oskarshamn. Ny ventilation på Mönsterås vägen och en till värmeväxlare vid kontoret i Blomstermåla. Detta för att förbättra arbetsmiljön.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates environmental performance.

  •  Alla fastigheter är anslutna till fjärrvärme
     I den nya produktionslokalen styrs värme och ventilation med modern teknik, för att få en optimal användning.
     Vi har övertygat ett par kunder att byta ut sina kvicksilverarmaturer i sina fabriker mot mer miljövänlig belysning och till en kraftigt reducerad energiförbrukning.
     När vi handlar in nya bilar tittar vi på miljöklassningen.
     Vi håller på att fasa ut vår belysning mot mer modern LED belysning och styrning. I år har detta skett på huvudkontoret till viss del, och hela fastigheten är snart uppgraderad. Vi har även här investerat i undertak i vårt lunchrum för att få en lägre ljudnivå och trevligare arbetsmiljö.
     Vi håller på att förbättra ventilationen vid våra kontor.
     Vi har utökat vår källsortering och sorterar nu även papper för återvinning vid kontoret i Blomstermåla samt vid vår produktionsanläggning. 

Anti-Corruption
  • Assessment, policy and goals
  • Description of the relevance of anti-corruption for the company (i.e. anti-corruption risk-assessment). Description of policies, public commitments and company goals on anti-corruption.

  • Bedömning, policy och mål (Assessment, policy and goals)
    Korruption, mutor och andra konkurrensbegränsande åtgärder snedvrider marknaden och hindrar ekonomisk och social utveckling. SSE tolererar inte sådana metoder.

  • Implementation
  • Description of concrete actions to implement anti-corruption policies, address anti-corruption risks and respond to incidents.

  • Implementering (Implementation)
    1. Vi agerar inte i strid mot tillämpliga konkurrenslagar.
    2. Vi redovisar alla finansiella transaktioner korrekt och enligt god redovisningssed.

  • Measurement of outcomes
  • Description of how the company monitors and evaluates anti-corruption performance.

  • Utfall (Measurement of outcomes)
     SSE har aldrig varit involverad i några legala mål som rör korruption och mutor.
     SSE har en extern revisor som kontrollerar och granskar redovisningen varje år så att den är korrekt och rapporterar direkt till VD. Revisorn har aldrig identifierat några misstankar på mutor och korruption.
     Vi har ett öppet redovisningssystem.